onsdag 7 september 2011

Tomat och ostmuffins.

Så här är det: Om jag inte skriver ner vad jag gör så kommer jag inte ihåg det, sen kan jag sitta där i all evighet och försöka komma på hur jag gjorde en viss sak. Recept är väldigt bra att skriva ner, inte för att jag följer dem slaviskt. det skulle garanterat bli tråkigt. Men så att man på ett hum kommer ihåg vad man har gjort och hur. Att blogga är ju faktiskt lite roligare än att skriva ner det i en dammig liten anteckningsbok (som sedan blir helt kladdig eftersom man spiller i den)

Matblogga handlar väldigt mycket om skryt också, Hej kolla vad jag gjort!. Som konstnärer som har utställningar. Som långbenta tjejer i shorts. ja, ni förstår kanske.

Det jag ville komma till var att jag och sofia gjorde matmuffins för ett tag sen men att jag har glömt bort receptet eftersom jag inte skrev ner det från början, och nu har jag försökt komma på det i ungefär 20 minuter.
Vi komponerade det genom att välja ut sånt som är gott och ändå passar ihop.

Därför blev det tomat, basilika, mozarella och fetaostmuffins.


1 mozarella
1 paket fetaost
färsk basilika (fryst fungerar men den torkade är helt vidrig)
1 näve småtomater (ungefär en ask)
3 dl fil
1 ägg
100 gram smör
någon matsked socker
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
ca 5-6 dl vetemjöl

Innan man kan använda (körsbärs)tomaterna är det bra att torka dem i ugnen. detta för att det inte ska bli så geggigt. Skär tomaterna i klyftor och lägg dem med snittytan uppåt i en form. ställ sedan in dem i ungen på låg värme - ca 125 grader i ett par timmar.

Värm ugnen till 200 grader och ställ ut formar på en plåt, alternativt smörj en muffinsplåt.

Hacka mozzarellan och basilikan
Vispa ägg smör och fil med en elvisp
tillsätt mjöl, bakpulver, socker och salt
rör i tomaterna, basilikan och mozzarellan
skeda ner smeten i formarna
Smula över fetaost

grädda i ca 20 minuter och låt dem sedan svalna.




Förvara i kyl max ett par dagar men i frys går dem att ha i ungefär 3 månader :)

fredag 26 augusti 2011

Saker måste inte vara så komplicerade

Det finns dem som ser problem i allt och så finns det dem som inte gör det. I det stora hela ser jag nog väldigt svartvitt på det här men jag tror på att saker inte blir mer komplicerat än vad man vill att dem ska vara.

Väldigt ofta förundras jag över detta men jag har kommit till insikt att många väldigt gärna ser problem med flit för att dem helt enkelt gillar det, ungefär som att vissa uppskattar konflikter. handlar det om rädsla att misslyckas eller kort och gott om vilja att ha uppmärksamhet. Jag förstår inte hur man orkar lägga energi på det men jag lär väl inte heller få något bra svar på det om jag inte frågar någon.

Människan är fantastisk. Vi är konstiga, komplicerade, egna och i många fall roliga.



Okomplicerat: Taconudlar, blanda nudlar med tacokrydda. avnjutes i Augustisol på en balkong med en god vän och ett glas vatten.



Sofia säger att man inte kan fota nudlar så att det ser gott ut, men liiite gott tycker jag allt att det ser ut.

fredag 19 augusti 2011

Svamprisotto

Jag gillar kladdig ihop blandad mat, så länge som jag får blanda ihop den själv. Risotto är jättegott och faktiskt ganska så billigt beroende på vad man har i. Champinjoner brukar vara på extrapris så här års, därför blev det en risotto på det. självklart kan man ju ha i annan svamp, eller ingen svamp alls. Men då blir det ingen svamprisotto.



Recept:

2 gula lökar
4 dl ris
500 gram champinjoner
2 svamp eller grönsaksbuljongtärningar
8 dl vatten
1 glas vin (rött eller vitt)
några nävar riven parmesan
smör
salt, svartpeppar, muskotnöt och vitpeppar.


Hacka löken och närmre koka den i smör än fräs den i en kastrull tills den nästan når upplösningstillstånd, kanske en tio minuter.

koka under tiden upp buljongen i en kastrull brevid. låt den sedan stå på en platta brevid risotton och småputtra.
Om man vill kan man skära bort den hårda kanten på parmesanosten som man brukar slänga och låta den koka med i buljongen, så kommer även den till användning.


När löken är riktigt mjuk, häll i riset och stek det en stund (varför man gör detta har jag faktiskt ingen aning om) häll sedan över ett glas vin på ett ungefär. Jag tycker att både rött och vitt passar ihop med svamp, och så gillar jag rödvin mer. Jag läste något recept med någon som använde porteröl vilket lät lite spännande.

Vinet ska nästan reduceras helt och hållet, sedan häller du på några dl buljong och låter risotton koka upp.

Skiva och stek svampen på sidan av tills den blir så stekt som du vill ha den, efter det kan du blanda i den i risotton.

Risotton ska puttra på mittemellan värme och behöver lite omrörning ibland. den får inte koka torrt men ska heller inte kokas i för mycket vätska åt gången. Tilsätt ungefär en halv dl buljong åt gången.

Efter 20-30 minuter borde den ha nått en bra konsistens, risotton ska vara krämig men riset ska fortfarande ha lite kärna, alltså lite tuggmotstånd. (För det är ju inte svapgröt du vill ha)

krydda med salt, peppar och muskot. Rör i några nävar riven parmesanost och servera.

tisdag 16 augusti 2011

En puss i påsk till Paolo Roberto och hans pasta


En kompis mamma har Paolo Roberto som matgud. Jag är mer inne på Jamie Oliver, utan honom skulle jag fortfarande ha skalat vitlöken innan jag pressade den (till exempel).

När jag åker hem till Söderköping, läser jag alltid min mammas mattidningar, sen om jag hittar något gott tar jag med mig tidningen hem och provlagar det. I Mitt kök nr 06 2011 fanns en Paolo Roberto special och jag fastnade för en pastarätt med tomatsås. Tidningen hamnade i väskan, sedan i bokhyllan och någon månad senare på golvet. När man trampat på något ett par gånger så brukar man i regel plocka upp det, och den här gången var det en tidning med en pasta rätt som jag skulle laga. Självklart gjorde jag inte som det stod, men gott blev det!

Pasta med tomat och sardellsås

Tomatsås

ca 1 dl olja
2-3 vitlöksklyftor
1 chili (används efter smak)
i burk krossade tomater

sardellsmör

1 burk sardeller
100 gram smör

pasta
salt

koka upp olja och krossade tomater, låt det sedan puttra ihop till en sås, ca 15 minuter, undertiden smaksätter man med chili, vitlök och salt.

Mixa ihop sardellerna med smöret.

Koka pastan och häll av den i ett durkslag. Blanda sedan ner pastan i tomatsåsen, rör om och tillsätt sardellsmöret. Rör tills allting har smält, smaka av med salt och servera.

Jättegott och väldigt len smak.
Nästa gång tänker jag testa med tonfisk eftersom jag gillar det bättre!

söndag 22 maj 2011

Medeltidshelg i Ekenäs

Jag och Sofia bestämde oss för att åka till Ekenäs slotts medeltidshelg i år. Vi är otroligt sugna på medeltid, trots att alla våra syprojekt står ganska stilla. Dem har en tendens att göra det när man har kommit en bit in på dem. Men lite försmak på medeltidsveckan kan man ju få så släpade med pappa, lillebror och sofias syster på en heldag. Det blev marknad, fika, Jauvet och riddarspel. Har man sett ett har man sett alla, har man sett en kvart har man sett alla med. Men hästar är iallfall väldigt fina :).





onsdag 18 maj 2011

linscurry

Mycket plugg just nu, jobb och en planerad flytt på gång om drygt en månad. Det bara snurrar i hela huvudet med allt som måste fixas och kommas ihåg. Jag kommer inte ihåg ett dyft iallfall. Jag kommer inte ens ihåg att skriva ner saker jag ska komma ihåg i almanackan. Förkyld har jag (och alla andra) varit också. Hemska vårförkylning, det borde inte gå att bli förkyld när solen skiner tycker jag, men det gör det ju. När jag är sjuk äter jag alltid curry då jag av någon anledning fått för mig att det är bra och att man blir frisk fortare. Vem vet...
Den här veckan gjorde jag en currygryta med linser och potatis. Det höll på att inte bli någon matlåda alls.


currygryta med potatis och linser


500 gram linser
7-8 normalstora fasta potatisar
3-4 matskedar curry
2.5 dl creme fraiche
1 gul lök
1 buljongtärning (höns eller grönsak)
ingefära
koriander
1 dl vatten + vatten till kokning.

Hacka löken fint, skala och tärna potatisen. fräs i olja en stund och häll sedan på vatten. koka potatisen mjuk på låg värme under lock. Koka linser+ buljong i en annan kastrull tills de är klara. Häll av överblivet vatten från de båda kastrullerna. stek curryn i olja någon minut. tillsätt sedan linser och potatisen i stekpannan. häll på 1 dl vatten och creme fraichen koka ihop det en stund och smaka sedan av med mer curry eller andra kryddor såsom ingefära, koriander och salt.
Super gott att äta med en klick creme fraiche!

Tips: Man kan även röra ner spenat om man vill.

lördag 5 mars 2011

Grön Ärtsoppa



Enklare än hämtpizza

Jag hade ingen större lust att laga mat idag, vilket var en miss för mat var just det jag behövde för att komma igång med dagen. Lätt att vara efterklok!
Efter att ha övervägt att äta rostmackor och sova hela dagen bestämde jag mig för att laga något snabbt som kräver minimal tankeverksamhet men som ändå inte är snabbmakaroner och ketchup. Bestämde mig för att göra soppa på gröna ärtor (inte att jämföra med ärtsoppa på gula ärtor).

Jag kokade upp vatten och ärtor i en kastrull. När ärtorna blivit varma hällde jag av större delen av vattnet men inte allt. Tillsatte grädde för att jag hade det hemma, men det fungerar lika bra med mjölk eller vatten. Smaksatte med en skvätt vitt vin, en vitlöksklyfta och hönsfond. Sen mixade jag soppan slät med stavmixer (<3) direkt i kastrullen. Kryddade med salt och ett kryddmått vitpeppar.

Tid: 10 minuter (eller kanske 5)

Ungefärligt kostnad 20 kronor
recept till 4 portioner

600 gram gröna ärtor
3 dl vatten
2 dl mjölk eller grädde
2-3 vitlöksklyftor
2-3 msk Hönsfond eller 1 grönsaksbuljongtärning
salt och vitpeppar
1 skvätt vin eller pressad citron

Gör så här:
Koka upp vattnet i en kastrull, tillsätt ärtor och låt dem ligga så att de blir genomvarma. Ta bort från plattan och mixa slät med en stavmixer. tillsätt resten av ingredienserna och värm upp soppan. smaka av med ev mer vin/citron, vitpeppar, salt och fond.
Måtten är mest en uppskattning av vad jag hällde i så prova er fram tills det blir gott och bra konsistens.

lördag 12 februari 2011

Målar om köket


Förra söndagen var jag och pappa på Bauhaus och köpte spackel, latexfog, färg och allt möjligt annat som man behöver. Har pratat i 4 månader om att måla om det hemska köket och nu har jag pratat färdigt. Det ska bli ljusrosa istället för gult, och det hemska plastgolvet ska täckas med ett klickgolv. Är långt ifrån färdigt men varje kväll den här veckan har jag spacklat, fogat och målat. Visar lite före och "just nu" - bilder






Ett otrivsamt kök, ojämnt målat med en ful svampad bård. lägg till rödbrunt plastgolv, fläckiga kakelfogar och lite hål här och var.









Grundmålar vitt och har målat kakelfogarna vita. Köpte en kakelfogpenna på clasohlson (<3) för 39 kr, lite bökigt men fyra lager senare är det ju faktiskt vitt. Känns 100 gånger fräschare!

tisdag 8 februari 2011

Morotssoppa

Jag är förtjust i god, snabb mat som helst får lagas i 1 kastrull (den får gärna vara billig också)Blev sugen på att laga mat i söndags och bestämde mig för en morotssoppa. Är inget stort fan av morötter men soppan lät så god att jag inte kunde låta bli att testa, efter lite modifieringar i grundreceptet blev det såhär:

ca pris för 2 liter soppa = 25 kr

Morotssoppa

800 gram morötter ca
1-1,5 liter vatten
3 dl mjölk
3 grönsaksbuljongtärningar ca
1-2 tsk sambal oelek
saft från 1 lime
3 vitlöksklyftor
svartpeppar
salt
1-2 krm muskot
1-2 tsk koriander
ca 2 msk riven ingefära

Skala och skiva morötterna. hacka löken, jag skar den i större bitar eftersom soppan ändå ska mixas sen. krossa och hacka vitlöken. fräs lök och kryddor i en skvätt olja i en kastrull. ha i morötter, vatten och buljong. Låt koka på medelvärme tills morötterna är mjuka. Mixa soppan slät med en stavmixer, späd den med mjölk till önskad konsistens. rör i limesaften, sambal oelek och smaka eventuellt av med lite mer ingefära och salt.

Servera med bröd och en klick cremé fraiche.

tisdag 1 februari 2011

Och så skyller jag på vädret?

Är konstant trött trots att jag sover. Tror det beror på väderomställning och plugg.

Mamma fyllde år idag så tog en oförtjänt paus och åt tårta i söderköping. Adam hade köpt en origamibok till henne. Jag försökte vika en trana, konstaterade snabbt att jag var dålig på det och la ner. Jag vet inte om jag är dålig på att vika papper, (kan man vara det?) eller om jag har dåligt tålamod. Lägger iallfall ner "papperstranor talang 2011"- idén.

I övrigt har jag varken sytt eller lagat mat sen förra veckan så har egentligen ingenting att blogga om. Förrutom att plugga, äta snabbmakaroner med salt direkt ur durkslaget och duscha ibland gör jag inte så mycket mer än att klaga på att jag är trött och att det är stökigt.

Och skapa nya projekt till "när jag har tid" heter det nu, jag har slutat sätta upp datum för när sakerna ska vara klara. Förrutom att lägga golv och måla om köket, brygga mjöd och sy 3 medeltidsklänningar (eller 6) ska jag nu även sno mammas symaskin och börja med sommarkläder, börja träna, inreda om i lägenheten och baka surdegsbröd. Good luck, have fun!



Min och Adams tranor...

torsdag 27 januari 2011

Knappar



jag har älskat den här typen av knappar sedan första gången jag såg dem på en Moy Bog klänning/kjortel/tunika (arkeolgiskt fynd på Irland daterat senare delen av medeltiden)

I år kommer jag göra ungefär 1000 stycken till det jag tänkt sy. Mer precist ca 65-70.
Har sytt 7 till struthättan. Bävade lite för det men var inte alls svårt.
I så fall är nog knapphålen lite klurigare.

Till skillnad från det jag brukar sy; klänningar med 3 meter tyg i är detta lite bekvämare att sitta i soffan och pilla med.

Mina knappar är sydda efter tolkning av Max Lundkvist:s beskrivning.

Till en knapp som blir ca 1 cm i diameter behövs en fyrkantig byt tyg 2.5x2.5 cm samt två fyllningsbitar på 1x1 cm. man klipper sedan av hörnen på de stora fyrkantiga (se bild)
Då får du en 8 kant.

Lägg sedan de två små bitarna i mitten på 8-kanten. Helst i vinkel med varandra. Vik sedan tyget på mitten och sy några stygn där. jag använder lintråd.

Sy sedan in kanterna mot mitten tills du får en rund knapp. fäst tråden men spara en bit som du kan sy fast knappen med senare. Man kan rulla den lite i handen om den inte är helt rund :)

Jag har satt knappar som knäppning på min struthätta.

onsdag 26 januari 2011

"Fuskrisotto"

Bestämdes på måndagskvällen att det skulle käkas lunch i skolan dagen efter. Jag hade helst velat ligga framför tvn resten av kvällen och sen smitit in på ica och köpt en pastasallad. Men fungerar inget vidare med flera dagar till csn och minus på kontot. (eller?)
Blev till att göra en snabbvariant av risotto, utan rätt sorts ris eller vin men blev gott ändå.


1 liter buljong
4 dl okokt ris
lite smör
parmesanost
ärtor och majs
kryddor (svartpeppar och kanel)

Stek riset i smör några minuter i en kastrull. Häll på några dl av buljongen och sjud på låg till medelvärme. rör rätt ofta och späd med mer buljong när det börjar koka bort. Riset ska bli mjukt och "koka ihop" med buljongen. Det tar ca 30 minuter. häll i så mycket ärtor och majs du vill ha (eller någon annan grönsak) riv i ca 1dl parmesanost (eller annan ost om man vill ha det) och krydda. Jag kryddade med mycket svartpeppar och lite kanel.
Blir 4-5 porotioner.

Eftersom frysen är full har jag helt enkelt ätit risotto sedan i måndags. Och lär göra det några dagar till. Fått skjuta upp veckans planer på bland annat linssoppa och majsplättar men det är väldigt skönt att komma hem till färdiglagad mat.

ca kostnad: 25-30 kr

Mjödbryggning eller vinoshitto?




Medeltidspoäng eller studentpoäng? det är frågan.
Mest student tror jag då metoden (jäshink i badkaret) inte är särskilt historisk.
Fulvin är aldrig gott (men drickbart) därför känns detta säkrare; om det mot all förmodan blir fulmjöd kan det inte vara äckligare än fulvin!

Jag och Sofia har påbörjat mjödprojektet. Mina projekt passar inte alltid så bra in med att bo på 28 kvadrat. Men får se det som en snygg inredningsdetalj.
Fick roade blickar i affären när jag tömde honungshyllan iallfall.


Allt är inhandlat och staplat på hög i väntan på att förjäsningssatsen ska börja jäsa. Den består av en petflaska stående på vardagsrumsbordet som ser högst aptitlig ut.
Innehåller 1 liter vatten ca 350 gram honung och starkvinsjäst.

vårat recept är 400-500 gram honung per liter vatten, starkvinjäst och blåbär. :) vi får se hur det går. Planen är att jäsa det i ca 2-3 månader och sedan ha några månaders lagringstid tills medeltidsveckan i Visby. Det man lyckas spara vill säga, det är ju dumt att släpa med 20 liter och man måste ju prova det några gånger för att se om det är värt det. (såklart)


måndag 24 januari 2011

Avokadosoppa

Åkte hem till Söderköping efter plugget för att laga avokadosoppa till familjen. Mest för att mamma hade köpt så många avokado. Nu blev det inte så utan mamma bjöd på potatismos och torsk. Mums för fisk.

Avokado är ju bland det godaste som finns. Men det ända folk gör med dem är guacamole. Such a shame! Hade den som förrätt när vi hade vår egna halvåtta hos mig och blev mycket god (sa dem iallfall). Lägger upp receptet även om jag inte lagade den idag. Det är väl tanken som räknas kanske?
Den är grön och krämig och god både varm och kall. Även om jag tycker att den ska vara varm.

Avokadosoppa

Fyra portioner:

1 gullök
1 chili
2 vitlöksklyftor
1 msk pressad citron
1 dl vitt vin
3 dl grädde
2 dl vatten
4 avokado

Hacka löken, chilin och vitlöken. Fräs i olja i en kastrull några minuter. (löken ska inte få färg). Häll i vinet och tärnad avokado. Låt koka i ca 2 minuter.
rör i grädden och vattnet (för en smalare soppa använd 5 dl vatten och ingen grädde) låt koka upp. Mixa sedan slätt med en stavmixer och smaksätt med citron (citronen är förutom smak till för att avokadon ska hålla färgen) salt och peppar.

Som tillbehör är det gott med bröd till. Jag hade sambaloelek bröd för att förstärka chilismaken ännu mer. Blanda smör med någon tesked sambal oelek. Bred ett tjockt lager smör på skivat vitt bröd (ex baugette) och ställ in i ugnen på ca 200 grader tills det får fin färg.

Receptet på soppan är omgjort men kommer ursprungligen från Recept.nu

söndag 23 januari 2011

Halvcirkel Mantel

Manteln - Medeltidens enklaste plagg om man går efter den här varianten.
ett plagg som jag inte skulle vilja vara utan.
Bra att sitta på, dölja saker under, värma sig i samt torka sig på efter ett nattdopp.
Och så kan man mysa ganska obemärkt under den ;)

Tygåtgång: Mät från axeln till hur lång du vill ha den och gångra med två.
tillexempel: jag vill att manteln ska vara 115 cm lång. (inklusive sömnsmån). alltså behöver jag 230 cm tyg (tygbredd 150 cm)


<--- Fin paint skiss över manteln. Så här ska den alltså se ut när man klippt ut halvcirkeln. Halsrigningen klipper man sist, mitt tips är att klippa lite i taget och pröva sig fram. Efter det är det bara att fålla kanten och sätta på ett knäppe.


Enklaste sättet att rita ut manteln är att vika tyget dubbelt och rita 1/4 dels cirkel direkt på tyget.

Knyt fast en penna i ett snöre. mät så snöret är den längd du vill ha manteln (i mitt fall 115 cm) sätt fast snör änden i ena hörnet på tyget. håller du snöret spänt hela tiden när du ritar blir det en kvartscirkel som du sedan klipper ut.

Medeltid och Lingonbröd

Har haft en skön helg i Söderköping, Har mestadels suttit uppe hos Brobäck och sytt till medeltidsveckan i Visby. Eftersom det är tredje året har vi lärt oss av våra misstag “men vi väntar lite, det är så långt kvar” och sen suttit och paniksytt kvällen innan (och på färjan dit kan jag faktiskt erkänna)

Lärdomen är: Man sitter inte och syr på sommaren, antingen jobbar man, sover eller dricker öl. Punkt.

Har hittills sytt en ny mantel och omformaterat den gamla manteln till en struthätta med knäppning. Den är så söt och smurfig. Bildbevis någon dag när jag inte glömt kameran hos Sofia.
Hittade 2 meter blått linnetyg som jag hade glömt bort, funderade ett tag och bestämde mig sedan för att trixa ihop en klänning av det. Inte världens enklaste med för lite tyg men det gick med lite skarvar här och där.

Följer jag planeringen kommer jag kunna byta klänning varje dag (nästan) haha. Och vi som trodde vi skulle ha mindre packning i år eftersom de flesta (alla utom jag och sandra) får gå på systemet = reducerar väskorna till hälften.
Jag får skylla mig själv om jag helt enkelt får mer packning.

Förrutom att sy har jag blivit gödd, polkagris chokladmousse sitter inte helt fel när Maria Brobäck gör den.
Och så har jag bakat lingonbröd. Ett bröd i min smak: snabbt, saftigt och smeten är rosa.
Receptet kommer från tidningen Lantliv Mat & vin nr 1 2011 men jag har gjort om det lite.

Lingonbröd

5 dl filmjölk
3 dl vetemjöl
3 dl rågsikt
3 dl grahamsmjöl
2.5 dl lingonsylt
1/2 dl honung
1 msk Dadelsirap
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat

Hällde smeten som är ganska rinnig i två smorda brödformar. Gräddade i 200 grader lite över 60 minuter.
blev som sagt väldigt gott :) Men nästa gång tänker jag ha i mer lingon och även lite russin.

bild uppdatering: Bakade brödet igen i muffinsformar, mums. Men gillade att ha det som limpor.