Åkte hem till Söderköping efter plugget för att laga avokadosoppa till familjen. Mest för att mamma hade köpt så många avokado. Nu blev det inte så utan mamma bjöd på potatismos och torsk. Mums för fisk.
Avokado är ju bland det godaste som finns. Men det ända folk gör med dem är guacamole. Such a shame! Hade den som förrätt när vi hade vår egna halvåtta hos mig och blev mycket god (sa dem iallfall). Lägger upp receptet även om jag inte lagade den idag. Det är väl tanken som räknas kanske?
Den är grön och krämig och god både varm och kall. Även om jag tycker att den ska vara varm.
Avokadosoppa
Fyra portioner:
1 gullök
1 chili
2 vitlöksklyftor
1 msk pressad citron
1 dl vitt vin
3 dl grädde
2 dl vatten
4 avokado
Hacka löken, chilin och vitlöken. Fräs i olja i en kastrull några minuter. (löken ska inte få färg). Häll i vinet och tärnad avokado. Låt koka i ca 2 minuter.
rör i grädden och vattnet (för en smalare soppa använd 5 dl vatten och ingen grädde) låt koka upp. Mixa sedan slätt med en stavmixer och smaksätt med citron (citronen är förutom smak till för att avokadon ska hålla färgen) salt och peppar.
Som tillbehör är det gott med bröd till. Jag hade sambaloelek bröd för att förstärka chilismaken ännu mer. Blanda smör med någon tesked sambal oelek. Bred ett tjockt lager smör på skivat vitt bröd (ex baugette) och ställ in i ugnen på ca 200 grader tills det får fin färg.
Receptet på soppan är omgjort men kommer ursprungligen från Recept.nu
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar