söndag 23 januari 2011

Medeltid och Lingonbröd

Har haft en skön helg i Söderköping, Har mestadels suttit uppe hos Brobäck och sytt till medeltidsveckan i Visby. Eftersom det är tredje året har vi lärt oss av våra misstag “men vi väntar lite, det är så långt kvar” och sen suttit och paniksytt kvällen innan (och på färjan dit kan jag faktiskt erkänna)

Lärdomen är: Man sitter inte och syr på sommaren, antingen jobbar man, sover eller dricker öl. Punkt.

Har hittills sytt en ny mantel och omformaterat den gamla manteln till en struthätta med knäppning. Den är så söt och smurfig. Bildbevis någon dag när jag inte glömt kameran hos Sofia.
Hittade 2 meter blått linnetyg som jag hade glömt bort, funderade ett tag och bestämde mig sedan för att trixa ihop en klänning av det. Inte världens enklaste med för lite tyg men det gick med lite skarvar här och där.

Följer jag planeringen kommer jag kunna byta klänning varje dag (nästan) haha. Och vi som trodde vi skulle ha mindre packning i år eftersom de flesta (alla utom jag och sandra) får gå på systemet = reducerar väskorna till hälften.
Jag får skylla mig själv om jag helt enkelt får mer packning.

Förrutom att sy har jag blivit gödd, polkagris chokladmousse sitter inte helt fel när Maria Brobäck gör den.
Och så har jag bakat lingonbröd. Ett bröd i min smak: snabbt, saftigt och smeten är rosa.
Receptet kommer från tidningen Lantliv Mat & vin nr 1 2011 men jag har gjort om det lite.

Lingonbröd

5 dl filmjölk
3 dl vetemjöl
3 dl rågsikt
3 dl grahamsmjöl
2.5 dl lingonsylt
1/2 dl honung
1 msk Dadelsirap
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat

Hällde smeten som är ganska rinnig i två smorda brödformar. Gräddade i 200 grader lite över 60 minuter.
blev som sagt väldigt gott :) Men nästa gång tänker jag ha i mer lingon och även lite russin.

bild uppdatering: Bakade brödet igen i muffinsformar, mums. Men gillade att ha det som limpor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar