Recept:
2 gula lökar
4 dl ris
500 gram champinjoner
2 svamp eller grönsaksbuljongtärningar
8 dl vatten
1 glas vin (rött eller vitt)
några nävar riven parmesan
smör
salt, svartpeppar, muskotnöt och vitpeppar.
Hacka löken och närmre koka den i smör än fräs den i en kastrull tills den nästan når upplösningstillstånd, kanske en tio minuter.
koka under tiden upp buljongen i en kastrull brevid. låt den sedan stå på en platta brevid risotton och småputtra.
Om man vill kan man skära bort den hårda kanten på parmesanosten som man brukar slänga och låta den koka med i buljongen, så kommer även den till användning.
När löken är riktigt mjuk, häll i riset och stek det en stund (varför man gör detta har jag faktiskt ingen aning om) häll sedan över ett glas vin på ett ungefär. Jag tycker att både rött och vitt passar ihop med svamp, och så gillar jag rödvin mer. Jag läste något recept med någon som använde porteröl vilket lät lite spännande.
Vinet ska nästan reduceras helt och hållet, sedan häller du på några dl buljong och låter risotton koka upp.
Skiva och stek svampen på sidan av tills den blir så stekt som du vill ha den, efter det kan du blanda i den i risotton.
Risotton ska puttra på mittemellan värme och behöver lite omrörning ibland. den får inte koka torrt men ska heller inte kokas i för mycket vätska åt gången. Tilsätt ungefär en halv dl buljong åt gången.
Efter 20-30 minuter borde den ha nått en bra konsistens, risotton ska vara krämig men riset ska fortfarande ha lite kärna, alltså lite tuggmotstånd. (För det är ju inte svapgröt du vill ha)
krydda med salt, peppar och muskot. Rör i några nävar riven parmesanost och servera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar