torsdag 27 januari 2011

Knappar



jag har älskat den här typen av knappar sedan första gången jag såg dem på en Moy Bog klänning/kjortel/tunika (arkeolgiskt fynd på Irland daterat senare delen av medeltiden)

I år kommer jag göra ungefär 1000 stycken till det jag tänkt sy. Mer precist ca 65-70.
Har sytt 7 till struthättan. Bävade lite för det men var inte alls svårt.
I så fall är nog knapphålen lite klurigare.

Till skillnad från det jag brukar sy; klänningar med 3 meter tyg i är detta lite bekvämare att sitta i soffan och pilla med.

Mina knappar är sydda efter tolkning av Max Lundkvist:s beskrivning.

Till en knapp som blir ca 1 cm i diameter behövs en fyrkantig byt tyg 2.5x2.5 cm samt två fyllningsbitar på 1x1 cm. man klipper sedan av hörnen på de stora fyrkantiga (se bild)
Då får du en 8 kant.

Lägg sedan de två små bitarna i mitten på 8-kanten. Helst i vinkel med varandra. Vik sedan tyget på mitten och sy några stygn där. jag använder lintråd.

Sy sedan in kanterna mot mitten tills du får en rund knapp. fäst tråden men spara en bit som du kan sy fast knappen med senare. Man kan rulla den lite i handen om den inte är helt rund :)

Jag har satt knappar som knäppning på min struthätta.

onsdag 26 januari 2011

"Fuskrisotto"

Bestämdes på måndagskvällen att det skulle käkas lunch i skolan dagen efter. Jag hade helst velat ligga framför tvn resten av kvällen och sen smitit in på ica och köpt en pastasallad. Men fungerar inget vidare med flera dagar till csn och minus på kontot. (eller?)
Blev till att göra en snabbvariant av risotto, utan rätt sorts ris eller vin men blev gott ändå.


1 liter buljong
4 dl okokt ris
lite smör
parmesanost
ärtor och majs
kryddor (svartpeppar och kanel)

Stek riset i smör några minuter i en kastrull. Häll på några dl av buljongen och sjud på låg till medelvärme. rör rätt ofta och späd med mer buljong när det börjar koka bort. Riset ska bli mjukt och "koka ihop" med buljongen. Det tar ca 30 minuter. häll i så mycket ärtor och majs du vill ha (eller någon annan grönsak) riv i ca 1dl parmesanost (eller annan ost om man vill ha det) och krydda. Jag kryddade med mycket svartpeppar och lite kanel.
Blir 4-5 porotioner.

Eftersom frysen är full har jag helt enkelt ätit risotto sedan i måndags. Och lär göra det några dagar till. Fått skjuta upp veckans planer på bland annat linssoppa och majsplättar men det är väldigt skönt att komma hem till färdiglagad mat.

ca kostnad: 25-30 kr

Mjödbryggning eller vinoshitto?




Medeltidspoäng eller studentpoäng? det är frågan.
Mest student tror jag då metoden (jäshink i badkaret) inte är särskilt historisk.
Fulvin är aldrig gott (men drickbart) därför känns detta säkrare; om det mot all förmodan blir fulmjöd kan det inte vara äckligare än fulvin!

Jag och Sofia har påbörjat mjödprojektet. Mina projekt passar inte alltid så bra in med att bo på 28 kvadrat. Men får se det som en snygg inredningsdetalj.
Fick roade blickar i affären när jag tömde honungshyllan iallfall.


Allt är inhandlat och staplat på hög i väntan på att förjäsningssatsen ska börja jäsa. Den består av en petflaska stående på vardagsrumsbordet som ser högst aptitlig ut.
Innehåller 1 liter vatten ca 350 gram honung och starkvinsjäst.

vårat recept är 400-500 gram honung per liter vatten, starkvinjäst och blåbär. :) vi får se hur det går. Planen är att jäsa det i ca 2-3 månader och sedan ha några månaders lagringstid tills medeltidsveckan i Visby. Det man lyckas spara vill säga, det är ju dumt att släpa med 20 liter och man måste ju prova det några gånger för att se om det är värt det. (såklart)


måndag 24 januari 2011

Avokadosoppa

Åkte hem till Söderköping efter plugget för att laga avokadosoppa till familjen. Mest för att mamma hade köpt så många avokado. Nu blev det inte så utan mamma bjöd på potatismos och torsk. Mums för fisk.

Avokado är ju bland det godaste som finns. Men det ända folk gör med dem är guacamole. Such a shame! Hade den som förrätt när vi hade vår egna halvåtta hos mig och blev mycket god (sa dem iallfall). Lägger upp receptet även om jag inte lagade den idag. Det är väl tanken som räknas kanske?
Den är grön och krämig och god både varm och kall. Även om jag tycker att den ska vara varm.

Avokadosoppa

Fyra portioner:

1 gullök
1 chili
2 vitlöksklyftor
1 msk pressad citron
1 dl vitt vin
3 dl grädde
2 dl vatten
4 avokado

Hacka löken, chilin och vitlöken. Fräs i olja i en kastrull några minuter. (löken ska inte få färg). Häll i vinet och tärnad avokado. Låt koka i ca 2 minuter.
rör i grädden och vattnet (för en smalare soppa använd 5 dl vatten och ingen grädde) låt koka upp. Mixa sedan slätt med en stavmixer och smaksätt med citron (citronen är förutom smak till för att avokadon ska hålla färgen) salt och peppar.

Som tillbehör är det gott med bröd till. Jag hade sambaloelek bröd för att förstärka chilismaken ännu mer. Blanda smör med någon tesked sambal oelek. Bred ett tjockt lager smör på skivat vitt bröd (ex baugette) och ställ in i ugnen på ca 200 grader tills det får fin färg.

Receptet på soppan är omgjort men kommer ursprungligen från Recept.nu

söndag 23 januari 2011

Halvcirkel Mantel

Manteln - Medeltidens enklaste plagg om man går efter den här varianten.
ett plagg som jag inte skulle vilja vara utan.
Bra att sitta på, dölja saker under, värma sig i samt torka sig på efter ett nattdopp.
Och så kan man mysa ganska obemärkt under den ;)

Tygåtgång: Mät från axeln till hur lång du vill ha den och gångra med två.
tillexempel: jag vill att manteln ska vara 115 cm lång. (inklusive sömnsmån). alltså behöver jag 230 cm tyg (tygbredd 150 cm)


<--- Fin paint skiss över manteln. Så här ska den alltså se ut när man klippt ut halvcirkeln. Halsrigningen klipper man sist, mitt tips är att klippa lite i taget och pröva sig fram. Efter det är det bara att fålla kanten och sätta på ett knäppe.


Enklaste sättet att rita ut manteln är att vika tyget dubbelt och rita 1/4 dels cirkel direkt på tyget.

Knyt fast en penna i ett snöre. mät så snöret är den längd du vill ha manteln (i mitt fall 115 cm) sätt fast snör änden i ena hörnet på tyget. håller du snöret spänt hela tiden när du ritar blir det en kvartscirkel som du sedan klipper ut.

Medeltid och Lingonbröd

Har haft en skön helg i Söderköping, Har mestadels suttit uppe hos Brobäck och sytt till medeltidsveckan i Visby. Eftersom det är tredje året har vi lärt oss av våra misstag “men vi väntar lite, det är så långt kvar” och sen suttit och paniksytt kvällen innan (och på färjan dit kan jag faktiskt erkänna)

Lärdomen är: Man sitter inte och syr på sommaren, antingen jobbar man, sover eller dricker öl. Punkt.

Har hittills sytt en ny mantel och omformaterat den gamla manteln till en struthätta med knäppning. Den är så söt och smurfig. Bildbevis någon dag när jag inte glömt kameran hos Sofia.
Hittade 2 meter blått linnetyg som jag hade glömt bort, funderade ett tag och bestämde mig sedan för att trixa ihop en klänning av det. Inte världens enklaste med för lite tyg men det gick med lite skarvar här och där.

Följer jag planeringen kommer jag kunna byta klänning varje dag (nästan) haha. Och vi som trodde vi skulle ha mindre packning i år eftersom de flesta (alla utom jag och sandra) får gå på systemet = reducerar väskorna till hälften.
Jag får skylla mig själv om jag helt enkelt får mer packning.

Förrutom att sy har jag blivit gödd, polkagris chokladmousse sitter inte helt fel när Maria Brobäck gör den.
Och så har jag bakat lingonbröd. Ett bröd i min smak: snabbt, saftigt och smeten är rosa.
Receptet kommer från tidningen Lantliv Mat & vin nr 1 2011 men jag har gjort om det lite.

Lingonbröd

5 dl filmjölk
3 dl vetemjöl
3 dl rågsikt
3 dl grahamsmjöl
2.5 dl lingonsylt
1/2 dl honung
1 msk Dadelsirap
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat

Hällde smeten som är ganska rinnig i två smorda brödformar. Gräddade i 200 grader lite över 60 minuter.
blev som sagt väldigt gott :) Men nästa gång tänker jag ha i mer lingon och även lite russin.

bild uppdatering: Bakade brödet igen i muffinsformar, mums. Men gillade att ha det som limpor.